Στεγνωτήρια Ρούχων: Πως λειτουργούν και όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ή πριν βάλετε το πρώτο σας στεγνωτήριο.


Φθινόπωρο, χειμώνας και άνοιξη. Η υγρασία χτυπάει κόκκινο, ενώ όταν αρχίζουν τα κρύα η ατμόσφαιρα μυρίζει κάρβουνο από τα τζάκια, τις ξυλόσομπες και τους λέβητες με τα μικροσωματίδια από την αιθαλομίχλη που αιωρούνται να χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Την άνοιξη από την άλλη, με την υγρασία να παραμένει, η σκόνη της γύρης αντικαθιστά αυτήν την αιθαλομίχλης φέρνοντας μαζί της και τις σχετικές αλλεργίες που επηρεάζουν αρκετούς.

Το πλυντήριό σας, όσες στροφές στυψίματος κι αν διαθέτει, δεν αρκούν και τα ρούχα χρειάζονται άπλωμα στην απλώστρα, στο μπαλκόνι, κάτι που σημαίνει πώς όλα τα παραπάνω θα κολλήσουν πάνω στα καθαρά σας ρούχα, καθώς επίσης και όσο πιο πολύ καθυστερούν να στεγνώσουν τα ρούχα αναπαράγονται διάφοροι μύκητες πάνω σε αυτά. Αν από την άλλη επιλέξετε να στεγνώσετε τα ρούχα σας σε εσωτερικό χώρο, δίπλα στο καλοριφέρ, κινδυνεύετε να αυξηθεί υπερβολικά η υγρασία του χώρου σας με αποτέλεσμα σταδιακά να εμφανιστούν σημάδια μούχλας στους τοίχους αλλά και αναπνευστικά προβλήματα σε εσάς.

Η λύση φυσικά σε όλα αυτά είναι το στεγνωτήριο ρούχων. Με ένα στεγνωτήριο, τα ρούχα βγαίνουν καθαρά, αφράτα και πολύ απαλά απαλλαγμένα από οτιδήποτε θα μπορούσε να επικαθήσει πάνω τους κατά τον χρόνο παραμονής τους στην απλώστρα.


Πώς λειτουργεί το στεγνωτήριο ρούχων;

Το στεγνωτήριο ρούχων εξωτερικά μοιάζει όπως περίπου και ένα πλυντήριο ρούχων ενώ συνήθως έχουν και ακριβώς τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις. Τοποθετούμε τα υγρά ρούχα μέσα στον κάδο. Αυτος περιστρέφεται ενώ ταυτόχρονα διοχετεύεται ξηρός - θερμός αέρας στο εσωτερικό του. Οι υδρατμοί από τα ρούχα υγροποιούνται και καταλήγουν σε ειδικό δοχείο.

Ανάλογα με τον τρόπο θέρμανσης αλλά και συμπύκνωσης του αέρα που στεγνώνει τα ρούχα, υπάρχουν σήμερα δύο βασικές κατηγορίες στεγνωτηρίων. Εκτός από τις βασικές διαφορές στην τεχνολογία, έχουν και μία άλλη πολύ βασική που είναι αυτή της κατανάλωσης ενέργειάς. Έτσι λοιπόν σήμερα υπάρχουν στεγνωτήρια με:

  • Με αντιστάσεις και εναλλάκτη - συμπυκνωτή αέρα

Πιο απλής τεχνολογίας αφού ο αέρας ζεσταίνεται με αντιστάσεις. Ο θερμός αέρας εισάγεται στον κάδο με τα ρούχα, μαζεύει την υγρασία και στην συνέχεια επιστρέφει σε έναν μεταλλικό εναλλάκτη -  συμπυκνωτή ο οποίος παίρνει τον υγρό αέρα τον ψύχει έτσι ώστε να υγροποιηθεί πάνω του η υγρασία και στεγνός πια εισάγετε, αφού ξαναζεσταθεί από τις αντιστάσεις, στον κάδο. 

  • Με Αντλία Θερμότητας

Ακολουθεί τις ίδιες βασικές αρχές, απλά εδώ ο αέρας ζεσταίνεται από μια αντλία θερμότητας (σαν ένα μικρό κλιματιστικό). Εισάγεται μέσα στον κάδο με τα υγρά ρούχα, και αφού απορροφήσει την υγρασία επιστρέφει στην αντλία, όπου πάνω στο ψυχρό στοιχείο της, συμπυκνώνονται οι υδρατμοί - υγροποιούνται. Θα ζεσταθεί ξανά πριν εισαχθεί ζεστός και ξηρός στον κάδο.


Και στις δύο περιπτώσεις το νερό αποθηκεύεται σε δοχείο στο πάνω μέρος της συσκευής, εκεί που τα πλυντήρια ρούχων έχουν την σαπουνοθήκη, ενώ υπάρχει και δυνατότητα εξαγωγής στην αποχέτευση.

Εξωτερικά τα δύο είδη στεγνωτηρίων δεν διαφέρουν καθόλου. Ούτε ως προς τον τρόπο χρήσης και λειτουργίας. Η βασική διαφορά τους είναι ως προς την κατανάλωση ενέργειας όπου αυτό με την αντλία θερμότητας καταναλώνει λιγότερο από την μίση, σε σχέση από το πιο απλό. Από την άλλη το στεγνωτήριο με αντιστάσεις δεν επηρεάζεται καθόλου από τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα χώρο (θερμοκρασία και υγρασία) και η απόδοση του παραμένει σταθερή όπου και τοποθετηθεί.

Τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας ενεργειακής κλάσης A+ και πάνω (διαβάθμιση έως και τον Μάρτιο του 2021) καταναλώνουν έως και την μισή ενέργεια σε σχέση με ένα αντίστοιχο με αντιστάσεις ενεργειακής κλάσης B.
Τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας χάνουν μέρος της ενεργειακής τους απόδοσης όσο μειώνεται κάτω από τους 15oC η θερμοκρασία του χώρου που βρίσκονται, γι’ αυτό και αν έχετε σκοπό να το τοποθετήσετε σε χώρο που δεν θερμαίνεται τον χειμώνα όπως σε εξωτερική αποθήκη ή ακόμα και έξω στην βεράντα, ίσως ήταν καλύτερα να εξετάσετε, και ανάλογα με την χρήση βέβαια, να επιλέξετε ένα απλής τεχνολογίας με αντιστάσεις.

Πόσο ρεύμα καίει ένα στεγνωτήριο ρούχων;

Ανάλογα με την ενεργειακή κλάση, στην οποία ανήκει το στεγνωτήριο ρούχων, καταναλώνει και την ανάλογη ενέργεια. Έτσι π.χ. ένα στεγνωτήριο με ενεργειακή κλάση B μπορεί να καταναλώσει ως και την διπλάσια ενέργεια από ένα με A+ ενώ τα τελευταίας τεχνολογία A+++ κάνουν οικονομία έως 70%. Επειδή όμως η τιμή των στεγνωτηρίων αυξάνεται ανάλογα με την ενεργειακή τους κλάση, θα σας προτείναμε να αγοράσετε ένα στεγνωτήριο ρούχων το οποίο ανάλογα με την χρήση, να μπορέσει να αποσβέσει αυτό το επιπλέον κόστος της αγοράς, μέσα στον χρόνο ζωής του. Δηλαδή δεν χρειάζεται να επιλέξετε ένα ακριβότερο A++ στεγνωτήριο αν η χρήση του θα είναι περιορισμένη (κάτω από 3-4 στεγνωτήρια την εβδομάδα) γιατί πολύ απλά δεν θα προλάβατε να εξοικονομήσετε με την χαμηλή του κατανάλωση, τα χρήματα που έχετε δώσει παραπάνω για την αγορά του.



Είναι θορυβώδες το στεγνωτήριο ρούχων;

Σίγουρα, είναι μία καλή ιδέα να ελέγξετε τα επίπεδα θορύβου της συσκευής που σκέπτεστε να αγοράσετε. Ένα στεγνωτήριο θεωρείται σχετικά αθόρυβο, όταν παράγει 55- 66 db(Α). Από αυτό το σημείο και άνω, συστήνεται να χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο σε ώρες αιχμής, όπου κανείς δεν κοιμάται στο σπίτι ώστε έτσι θα ενοχλεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Ο θόρυβος της συσκευής δεν είναι σημαντικός και δε χρειάζεται να ανησυχείτε αν βάζετε το στεγνωτήριο σε λειτουργία, όταν κανείς δεν κοιμάται στο σπίτι. Προσοχή όμως γιατί πολλές φορές θόρυβο μπορούν να παράγουν τα ίδια τα ρούχα κατά το στέγνωμα, κυρίως όταν έχουν μεγάλα κουμπιά, φερμουάρ, ζώνες κ.α.


Ταλαιπωρούνται τα ρούχα στο στεγνωτήριο;

Πολλοί αναρωτιούνται, αν υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλώσουν ή να συρρικνωθούν τα ρούχα στο στεγνωτήριο. Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει κίνδυνος, αν χρησιμοποιηθεί το στεγνωτήριο ρούχων με το σωστό τρόπο επιλέγοντας το σωστό πρόγραμμα στεγνώματος για κάθε κατηγορία υφάσματος. Κάθε στεγνωτήριο έχει διάφορες διαθέσιμες λειτουργίες, ανάλογα με τον τύπο ρούχων που θέλετε να στεγνώσετε, για αυτό και πρέπει να επιλέγετε πάντα τη σωστή λειτουργία για τα σωστά ρούχα. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν να στεγνώσουν τα βαμβακερά και τα συνθετικά στην ίδια λειτουργία, γιατί κάποιο από τα δύο υφάσματα μπορεί να εμφανίσει προβλήματα.

Από την άλλη, θα ήταν αδύνατον να αρνηθούμε, μία πολύ μικρή μηχανική καταπόνηση την οποία δέχονται τα ρούχα κατά το στέγνωμα λόγω κυρίως της ανάδευσης (το γύρισμα του κάδου). Αποτέλεσμα αυτής είναι και το χνούδι το οποίο επικάθεται στο φίλτρο που καθαρίζουμε μετά ή πριν από κάθε στέγνωμα.


Ποια ρούχα δεν πρέπει να μπαίνουν στο στεγνωτήριο;

Σαν γενική οδηγία, είναι καλό να μη βάζετε στο στεγνωτήριο πολύ ευαίσθητα υφάσματα. Υπάρχουν υφάσματα, όπως το μετάξι, τα οποία χρειάζονται ειδική μεταχείριση. Τέτοιου είδους υφάσματα δεν πρέπει να πλένονται ούτε στο πλυντήριο. Για να νιώθετε ασφαλής, σχετικά με το ποια ρούχα μπορούν να μπουν στο στεγνωτήριο, πρέπει πάντα να παίρνετε τις πληροφορίες από τις ετικέτες τους.

Οι ετικέτες των ρούχων έχουν ενδείξεις για τη θερμοκρασία, όπου πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται. Ομοίως, έχουν και ένδειξη για το αν είναι κατάλληλα για στέγνωμα σε στεγνωτήριο ρούχων. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε ότι δε συνιστάται να βάζεις στο στεγνωτήριο μεταξένια και μάλλινα ρούχα.


Είναι τα στεγνωτήρια αποτελεσματικά κατά των μικροβίων;

Αν και η πλύση με τα σύγχρονα απορρυπαντικά είναι αρκετή για να εξουδετερώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, τα στεγνωτήρια εξασφαλίζουν ότι δεν θα αναπτυχθούν οι μικροοργανισμοί που αντέχουν στην πλύση, καθώς μειώνουν το βασικό συστατικό για οποιονδήποτε οργανισμό, δηλαδή το νερό. Επομένως το στέγνωμα είναι μια επιπλέον προστασία από τους μικροοργανισμούς. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα ρούχα προστατεύονται καλύτερα και από μη παθογόνους μικροοργανισμούς που καταστρέφουν τα ίδια τα ρούχα, όπως είναι οι μύκητες.


Που μπορώ να τοποθετήσω ένα στεγνωτήριο στο σπίτι μου;

Γενικά τα σύγχρονα στεγνωτήρια το μόνο που χρειάζονται είναι μια πρίζα παροχής ώστε να λειτουργήσουν. Δεν έχουν καμία ανάγκη από παροχή ή αποχέτευση νερού αφού κατά κανόνα το νερό που παράγεται κατά το στέγνωμα το αποθηκεύουν σε δοχείο που το αδειάζετε μετά το τέλος του προγράμματος. Επίσης δεν είναι έντονα θορυβώδεις συσκευές, δεν δονούνται αλλά και δεν παράγουν υδρατμούς στον χώρο που βρίσκονται. Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα προηγούμενα θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ένα στεγνωτήριο οπουδήποτε στο σπίτι μας. Καλό θα ήταν όμως να βρίσκεται δίπλα ή έστω κοντά στο πλυντήριο ρούχων ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρουμε τα ρούχα μακριά.

Ποιο συγκεκριμένα οι θέσεις που συνηθίζονται για το στεγνωτήριο είναι οι παρακάτω:

Δίπλα στο πλυντήριο ρούχων. Η ιδανικότερη θέση αφού εργοστασιακά τα στεγνωτήρια ανοίγουν την πόρτα τους αντίστροφα σε σχέση με τα πλυντήρια ώστε να διευκολυνθεί αυτή η τοποθέτηση. 

Πάνω από το πλυντήριο ρούχων. Τρόπος τοποθέτησης που εξοικονομεί χώρο. Συνδυάζεται με ειδική βάση – συνδετικό ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη και ασφάλεια. Εφόσον γίνει σωστή τοποθέτηση δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα σε αυτήν την τοποθέτηση.

Σε εξωτερικό χώρο. Μία λύση ανάγκης η οποία δεν ενδείκνυται για καμία συσκευή αφού μειώνει κατά πολύ το χρόνο ζωής της. Βασικός κανόνας να είναι προστατευμένη η συσκευή από βροχή και υγρασία. Σε αυτήν την περίπτωση προτιμήστε στεγνωτήρια με απλές αντιστάσεις ώστε να μπορούν να αποδώσουν και με ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και υγρασίας.

Πλυντήριο – Στεγνωτήριο. Αν καμία από της παραπάνω θέσης δεν υπάρχουν διαθέσιμες στον χώρο σας τότε ίσως θα έπρεπε να επιλέξετε την λύση του συνδυασμού Πλυντήριο και Στεγνωτήριο σε μία συσκευή. Τοποθετήστε τα λερωμένα ρούχα σας και επιλέξτε μέχρι και διαδοχικό στέγνωμα. Μετά τον ανάλογο χρόνο θα πάρετε τα ρούχα σας στεγνά χωρίς να κάνετε καμία ενδιάμεση διαδικασία.


Tips και Tricks για τη σωστή χρήση του στεγνωτηρίου σας:

  • Καλό θα ήταν να διαλέξετε ένα στεγνωτήριο χωρητικότητας ένα (1) κιλό περισσότερο από το πλυντήριο σας π.χ. αν έχετε πλυντήριο 8 κιλών, διαλέξτε ένα  στεγνωτήριο 9 κιλών λόγω που όλα τα προγράμματα δεν παίρνουν τα αναγραφόμενα κιλά ρούχων.
  • Βάλτε ακριβώς όσα ρούχα αναφέρονται στις προδιαγραφές του. Μη βάζετε λιγότερα γιατί είναι αντιοικονομικό και μη βάλετε περισσότερα γιατί δεν θα υπάρχει ο αναγκαίος χώρος για τον ζεστό αέρα με αποτέλεσμα να αργήσει πολύ το στέγνωμα, να μην στεγνώσουν ομοιόμορφα αλλά και να τσαλακωθούν πολύ τα ρούχα.
  • Χρησιμοποιήστε τις σωστές ρυθμίσεις για διαφορετικά είδη ρούχων: είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν θέλετε να τα διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση για πολύ καιρό. Τα τζιν και τα βαριά υφάσματα θέλουν μεγαλύτερες θερμοκρασίες, τα συνθετικά και τα πολυεστερικά μέτριες, ενώ τα ευαίσθητα χαμηλές.
  • Να αδειάζετε το φίλτρο του στεγνωτηρίου, που μαζεύει χνούδια από τα ρούχα μετά από κάθε κύκλο στεγνώματος, γιατί έτσι αποδίδει και καλύτερα. Επίσης μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τακτικά τον εναλλάκτη θερμότητας, τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 μήνες.
  • Μην ανοίγετε την πόρτα κατά την λειτουργία γιατί χάνεται θερμότητα.
  • Μην προσθέτετε ρούχα μετά την έναρξη του κύκλου λειτουργίας, γιατί θα προκαλέσουν σύγχυση στους αισθητήρες υγρασίας και τα ηλεκτρονικά κυκλώματα.
  • Βγάλτε αμέσως τα ρούχα από το στεγνωτήριο και σιδερώστε τα για να αποφύγετε επίμονες ζάρες.
  • Δοκιμάστε να βάλετε μέσα στο στεγνωτήριο μια στεγνή, καθαρή και αφράτη πετσέτα μαζί με τα βρεγμένα ρούχα. Η πετσέτα θα τραβήξει την επιπλέον υγρασία και θα συμβάλλει στο να στεγνώσουν γρηγορότερα τα ρούχα σου.
  • Διπλώστε τα αμέσως. Αν αφήσετε τα ρούχα μέσα στο στεγνωτήριο για πολύ ώρα μετά τον κύκλο του στεγνώματος, και ειδικά αν το φορτίο του κάδου είναι μεγάλο, μπορεί να κάνουν ζάρες. Οπότε καλό θα ήταν, να τα βγάζετε και να τα διπλώνετε αμέσως. Έτσι θα παραμένουν αφράτα και θα μειωθούν οι στοίβες με τα ασιδέρωτα ρούχα. Βέβαια, τα περισσότερα μοντέλα, αφού τελειώσει το πρόγραμμα, συνεχίζουν ανά τακτά διαστήματα να γυρίζουν τον κάδο, ώστε να αλλάζουν θέση τα ρούχα και μην αποκτούν ζάρες. Παρόλα αυτά επειδή οι υποχρεώσεις τρέχουν, είναι σίγουρο πως κάποιες φορές τα ρούχα θα μείνουν για ώρες στο στεγνωτήριο. Μην πανικοβληθείτε. Αν τα δείτε κάπως τσαλακωμένα βάλτε μέσα στον κάδο μια καθαρή αλλά υγρή, καλά στραγγισμένη πετσέτα και βάλτε το να δουλέψει για 10-15 λεπτά. Στην συνέχεια βγάλτε τα αμέσως. Τα ρούχα σας θα είναι έτοιμα για δίπλωμα.
  • Μπορείτε να βάλετε επίσης παγάκια μέσα στον κάδο. Προγραμματίστε τη συσκευή σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για 10-15 λεπτά και βγάλτε τα αμέσως. Τα ρούχα σας θα είναι σχεδόν ατσαλάκωτα και έτοιμα για τα συρτάρια. Με άλλα λόγια τα παγάκια λειτουργούν όπως και η βρεγμένη πετσέτα.
  • Τοποθετήστε μπαλάκια του τένις στον κάδο για λιγότερο τσαλακωμένα ρούχα. Πάρτε 2-3 καθαρά μπαλάκια του τένις και ρίξτε τα μέσα στο στεγνωτήριό σας. Αυτό το κόλπο έχει τριπλό όφελος. Όλα τα λευκά είδη, οι πετσέτες και οι μαξιλαροθήκες βγαίνουν αφράτα και μαλακά, τα ρούχα έχουν λιγότερες ζάρες και το στέγνωμα γίνεται γρηγορότερα, αρκεί το στεγνωτήριο να μην είναι πολύ γεμάτο.
  • Οι μπάλες από αλουμινόχαρτο συντομεύουν τη διάρκεια του στεγνώματος. Φτιάξτε 2-3 μπάλες από αλουμινόχαρτο σε μέγεθος μια γροθιάς και ρίξτε τις στο στεγνωτήριο. Έτσι περιορίζεται ο στατικός ηλεκτρισμός πάνω στην επιφάνεια των ρούχων και τα ρούχα στεγνώνουν γρηγορότερα.
  • Τινάξτε τα ρούχα που βγάζετε από το πλυντήριο. Με το που βγάλετε τα ρούχα σας από το πλυντήριο προσπαθήστε να τα τινάξετε και να τα τεντώσετε λίγο πριν τα βάλετε στο στεγνωτήριο. Εξασφαλίζει ρούχα με λιγότερες ζάρες, γρηγορότερο στέγνωμα και ελάχιστο σιδέρωμα.


Μπορώ να χρησιμοποιήσω τον αφυγραντήρας για το στέγνωμα των ρούχων;

Στην περίπτωση που τελικά, για οποιοδήποτε λόγω, αποφασίσετε να μην αποκτήσετε στεγνωτήριο, και να στεγνώνετε τα ρούχα σας στον εσωτερικό σας χώρο, για να αποφύγετε όλα τα μειονεκτήματα αυτής της λύσης, προτείνεται ανεπιφύλακτα η χρήση ενός αφυγραντήρα ο οποίος τοποθετείτε δίπλα στα ρούχα. Με αυτόν τον τρόπο και τα ρούχα σας θα στεγνώσουν σχετικά πιο γρήγορα αλλά θα προστατεύσετε και τον χώρο σας και την υγεία σας από την αναπαραγωγή μυκητών και μούχλας που θα προκύψει χωρίς αυτόν.

Η χρήση του στεγνωτηρίου αλλά και του αφυγραντήρα για νησιωτικές περιοχές όπως η Κέρκυρα κρίνεται απολύτως αναγκαία για την ασφάλεια της υγείας μας, του σπιτιού μας αλλά και των πολύτιμων πολλές φορές ρούχων μας.